Çesme

Det lille feriestedet Çesme var tidligere en liten fiskerlandsby og ligger i den vestlige delen av Tyrkia. Byen med litt over 40.000 innbyggere ligger i nærheten av grensen til Hellas og da spesielt øya Chios som du kan se over til hvis været er klart nok. Byen ligger omlag 80 kilometer vest for Izmir, og det er hit du lander med flyet fra Norge, så beregn i hvert fall en times busstur før du er framme på hotellet ditt. 

Çesme er et relativt nytt feriested i Tyrkia med bare to hovedgater, et lite torg og et veldig hyggelig havneområde. Sentrum av Çesme er helt fri for biler, så dette er et hyggelig sted å spasere litt rundt på kveldstid både før og etter at du har spist god tyrkisk mat på en av restaurantene i bykjernen, eller på en av de mange fiskerestaurantene som ligger nede ved båthavnen og hvor du har den 800 år gamle St. Petrus-borgen rett i nærheten.

Hvis du vil reise til Tyrkia og unngå de store turistmaskinene som du finner andre steder i landet, så er Çesme et ypperlig alternativ. Byen er også en favoritt blant mange av innbyggerne i storbyen Izmir, som reiser ut hit for å slappe av eller hvis de skal ha seg en liten ferietur. Çesme har mange små hyggelige gater som du kan se på bildet over her, hvor det er gode muligheter for å handle med seg sko, vesker, tepper eller gull som er mye billigere i Tyrkia i forhold til Norge.

Inne i selve byen Çesme ligger det kun en liten sandstrand. Vil du bade på flotte strender så tar du en dolmus ut til enten Altinkum eller Ilica. Turen tar ca et kvarter, men da har du nydelige lange strender med alt av aktiviteter som vannsport og windsurfing. Hotell finner du både inne i byen eller ute ved strendene, så her velger du bare hva som passer best.

Klimaet i Çesme er gjerne litt mer behagelig enn noen andre steder i Tyrkia. Beliggenheten ute mot Egeerhavet skaper litt luft og bris, så selv om det også her er varmt om sommeren, blir ikke varmen like plagsom som den kan være på andre feriesteder i landet. God ferie til Çesme og Tyrkia.